• Избор на јазик:
  • MK
  • EN
  • SR

Просо

Содржи јагленохидрати, протеини, масти, минерални материи, витамини од Б комплексот, железо, магнезиум, фосфор, калиум, калциум, лецитин, натриум, јод и есенцијални амино киселини.

Се препорачува на лица кои имаат проблеми со желудникот, панкреасот и слезината. Консумирањето просо, барем 2-3 пати во неделата е одлична заштита од оштетување на кардиоваскуларниот систем и болестите на цревата. Има заштитна улога и против кивавица, грип и бронхитис. Ги обновува човечките клетки, помага при интелектуала работа и штити од замор и депресија.

Просото сварено во млеко или како супа е добра храна за зајакнување на организмот.

Халал сертифициран производ
Нутритивни вредности 100 g/г
Енергетска вредност 1583kJ
378kcal
Протеини 11g
Јаглехидрати 56g
од кои шеќери 0g
Масти 3.6g
Од кои заситени 0.7g
Мононезаситени 0.8g
Полинезаситени 2.1g
Натриум 5mg
Влакна 8.5g
Калциум 8mg(0.8%)
Магнезиум 114mg(28.5%)
Фосфор 285mg(28.5%)
Железо 3mg(16.7%)
Цинк 1.7mg(11.3%)