• Избор на јазик:
  • MK
  • EN
  • SR

Kанола масло VS Палмино масло

Канола маслото се почесто почнува да се употребува во прехранбената индустрија за сметка на палминото масло, земајќи го во предвид неговото позитивно влијание врз човековиот организам.

Маслото од канола кое Виталиа го користи во своите производи се добива од семе од репка која е генетски немодифицирана .

подетално

Протеини од растително VS Протеини од животинско потекло

Зголемената употреба на протеини од животинско потекло води до несакани последици како врз околината така и врз организмот.

Главните вегетабилни извори на протеини се леугоминозите (леќа 25%, грашок 24.5%, грав 26%, кикирики 23.8%, соја 11.8% ), житариците (пченица 12.4%, овес 16.9%, ориз 7%) .

подетално

Mелено ленено семе VS ленено ќоспе

Ленот претставува годишно растение од фамилијата Lineacee, и е најбогат природен извор на омега 3 незаситени масни киселини, како и на растителни влакна и протеини.

Ленот во својот состав содржи и висока содржина на лигнани, фитоестрогени кои имаат улога слична на хормоните во организмот, а кои поседуваат и голема антиоксидативна и антиканцерогена моќ.

подетално

Која е разликата помеѓу кафеавите шеќери?

Сите типови на кафеав шеќер претставуваат шеќерни кристали кои содржат меласа, темен сируп кој е спореден производ при рафинирање на шеќерот. Разликата помегу типовите на кафеав шеќер примарно е во содржината на меласа.

Типично , кафеавиот шеќер почесто се добива од шеќерна трска отколку од шеќерна репка (која понекогаш се користи за добивање на бел шеќер). 

подетално

1